Programma's

Suzanne Manet, een Nederlands pianiste in Parijs

“Prachtig! Het klinkt als een Gesamtkunstwerk.”,

presentator Ab Nieuwdorp op Radio 4.


Suzanne Manet-Leenhoff (Delft, 30 oktober 1829 - Parijs, 8 maart 1906) was een Nederlands pianiste & zangeres én de echtgenote van de beroemde, franse schilder Édouard Manet. Suzanne groeide op in Zaltbommel, in een artistieke familie. Haar vader, Carolus Antonius Leenhoff, was stadsbeiaardier van Zaltbommel. Een van haar broers was de toen succesvolle beeldhouwer Ferdinand Leenhoff en haar zwager was kunstenaar Joseph Mezzara. Suzanne kreeg een zoon met violist Gustave-Adolphe Koëlla.

Volgens diverse bronnen zou pianist/componist Franz Liszt Suzanne hebben geadviseerd om een pianostudie in Parijs te volgen. Aan het eind van de jaren 1840 vertrok Suzanne Leenhoff met haar moeder, broers en zussen naar Parijs, waar haar oma woonde. Daar gaf zij o.a. les aan de broers Manet. Suzanne en Édouard trouwden op 28 oktober 1863 in Zaltbommel. Zij woonden samen met haar zoon Léon en, later ook, Manets moeder in Parijs, waar de twee vrouwen een wekelijkse ‘muziek’salon organiseerden. Daar kwamen veel bevriende kunstenaars als Offenbach, Baudelaire, Monet, Renoir, Degas, Zola en Verlaine regelmatig naartoe. De componist Chabrier droeg zelfs een ‘Impromptu’ aan haar op en De Banville en Mallarmé wijdden gedichten aan haar. In Nederland ging Manet vaak naar Haarlem om zich door de schilderijen van Frans Hals te laten inspireren.

Celliste Oihana Aristizabal Puga en pianiste Lineke Lever spelen muziek van o.a. Franz Liszt, haar vader Carolus Leenhoff, bevriende componist Jacques Offenbach, Suzanne's favoriete componist Richard Wagner, van de vader van haar zoon, Gustave-Adolphe Koëlla, en van groot Manet-verzamelaar & componist Jean-Baptiste Fauré. 
Arrangeur Willem van Merwijk heeft speciaal voor Oihana en Lineke mooie arrangementen gemaakt van de muziek van Carolus Leenhoff en Gustave-Adolphe Koëlla.

De musici lichten het programma mondeling toe en tonen afbeeldingen van schilderijen van Manet.

In maart '20 komt van dit programma de CD 'La Lecture' uit, opgenomen door het fantastische label TRPTK.  Ab Nieuwdorp (presentator van Radio 4) en Ann DeMeester (directrice Frans Hals Museum) verlenen, als vertellers, aan deze CD hun medewerking.

Wilt u meer lezen over Suzanne? Dat kan!
Thera Coppens schreef het
boek Suzanne en Edouard Manet.
Ton van Kempen & Nicoline van de Beek schreven het
boek Madame Manet.

Oorlog & Vrede, vertelconcert

“Wow, ik hoor hier wel zowat de kanonnen bulderen.”,

presentatrice Annemieke Bosman op Radio 4.

Er zijn veel componisten die (noodgedwongen) door de Grote Oorlog (en de daarna verkregen vrede) beïnvloed zijn in hun componeren. 

Celliste Oihana Aristizabal Puga en pianiste Lineke Lever spelen muziek uit de periode 1913-1921 van de Britse Frank Bridge, de Nederlandse Henriette Bosmans, de Tsjechisch-Duitse Erwin Schulhoff, de Oostenrijker Fritz Kreisler, de Fransman Claude Debussy en de Italiaan Ottorino Respighi om daarmee de diverse kanten (landen) van de Eerste Wereldoorlog te belichten. Alle componisten, uit de diverse landen, hebben zich in meer of mindere mate door deze oorlog laten beïnvloeden.
 

Historica Rosalinde Nierop zal de muziek toelichten en meer uitleg geven over de historische context. Daarnaast laat zij de luisteraars beelden zien van andere kunststromingen uit die tijd om zo de invloed van de oorlog, en de verkregen vrede in 1918, toe te lichten op de diverse kunstuitingen uit die tijd.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2018 Cello Piano Duo, cellopiano81@gmail.com. Fotografie: terhorstfoto.nl