Programma's

Ongeveertig-Quarant(ain)e, wij vieren feest!

Vanaf 2021 spelen Oihana & Lineke hun feestelijke programma ‘Ongeveertig-Quarant(ain)e’. Oihana en Lineke worden in het voorjaar van 2021 allebei in dezelfde week 40! Met dit programma staan ze stil bij hoe het leven van componisten er rond diezelfde leeftijd uitzag. Hadden ze kinderen, waren ze getrouwd, welke muziek schreven ze rond die leeftijd? Oihana en Lineke vieren met dit programma een heel jaar lang feest! Viert u het mee?

Quarantaine? Dit Franse woord heeft van oorsprong betrekking op een periode van veertig dagen. Dit leenwoord, dat rond 1650 zijn intrede deed in onze taal, is afgeleid van het Franse telwoord quarante (veertig) en betekent in essentie een periode van veertig dagen. Behalve de herkomst van het getal 'veertig' is het nu toepasselijk op hoe musici 'opgesloten' zitten in deze tijd: musici kunnen nu o.a. veel minder concerten geven.


Hoe divers het leven van iedereen er uit kan zien, belichten Oihana & Lineke aan de hand van muziek van Frank Bridge, Cécile Chaminade, Camille Saint-Saëns, Max Bruch en Ottorino Respighi. De musici zochten muziek uit de periode dat de componist(e) zelf rond de 40 jaar oud was. Welke muziek schreven ze toen? Hoe zag zijn/haar leven er toen uit? De ene componist is gelukkig getrouwd, de ander maakt zich juist ernstige zorgen over angstige gebeurtenissen in de wereld, terwijl weer een ander te maken heeft met depressies. Hoe verhoudt zich dat tot het leven en de wereld van ons, in het hier en nu?
Ontdek het allemaal in dit bijzondere, feestelijke programma! 
 

In mei 2021 komt van dit programma hun CD 'Quarant(ain)e' uit, opgenomen door het label Et'cetera. Op de CD staan tevens ingesproken gedichten door de Maastrichtse dichter Wiel Kusters en de Baskische dichter Erika Lagoma Pombar. Zij linken daarmee terug naar waar Oihana en Lineke 40 jaar geleden geboren werden. (CD met dank aan Harry Otten Management bv)

La Lecture, een Nederlands pianiste naast Manet

“Prachtig! Het klinkt als een Gesamtkunstwerk.”,

presentator Ab Nieuwdorp op Radio 4.


Suzanne Manet-Leenhoff (Delft, 30 oktober 1829 - Parijs, 8 maart 1906) was een Nederlands pianiste & zangeres én de echtgenote van de beroemde, franse schilder Édouard Manet. Suzanne groeide op in Zaltbommel, in een artistieke familie. Haar vader, Carolus Antonius Leenhoff, was stadsbeiaardier van Zaltbommel. Een van haar broers was de toen succesvolle beeldhouwer Ferdinand Leenhoff en haar zwager was kunstenaar Joseph Mezzara. Suzanne kreeg een zoon met violist Gustave-Adolphe Koëlla.

Volgens diverse bronnen zou pianist/componist Franz Liszt Suzanne hebben geadviseerd om een pianostudie in Parijs te volgen. Aan het eind van de jaren 1840 vertrok Suzanne Leenhoff met haar moeder, broers en zussen naar Parijs, waar haar oma woonde. Daar gaf zij o.a. les aan de broers Manet. Suzanne en Édouard trouwden op 28 oktober 1863 in Zaltbommel. Zij woonden samen met haar zoon Léon en, later ook, Manets moeder in Parijs, waar de twee vrouwen een wekelijkse ‘muziek’salon organiseerden. Daar kwamen veel bevriende kunstenaars als Offenbach, Baudelaire, Monet, Renoir, Degas, Zola en Verlaine regelmatig naartoe. De componist Chabrier droeg zelfs een ‘Impromptu’ aan haar op en De Banville en Mallarmé wijdden gedichten aan haar. In Nederland ging Manet vaak naar Haarlem om zich door de schilderijen van Frans Hals te laten inspireren.

Celliste Oihana Aristizabal Puga en pianiste Lineke Lever spelen muziek van o.a. Franz Liszt, haar vader Carolus Leenhoff, bevriende componist Jacques Offenbach, Suzanne's favoriete componist Richard Wagner, van de vader van haar zoon, Gustave-Adolphe Koëlla, en van groot Manet-verzamelaar & componist Jean-Baptiste Fauré. 
Arrangeur Willem van Merwijk heeft speciaal voor Oihana en Lineke mooie arrangementen gemaakt van de muziek van Carolus Leenhoff en Gustave-Adolphe Koëlla.

De musici lichten het programma mondeling toe en tonen afbeeldingen van schilderijen van Manet.

In maart 2020 kwam van dit programma de nieuwe CD 'La Lecture' uit, opgenomen door het label TRPTK.  Ab Nieuwdorp (presentator van Radio 4) en Ann DeMeester (directrice Frans Hals Museum) verlenen, als vertellers, aan deze CD hun medewerking.

Wilt u meer lezen over Suzanne? Dat kan!
Thera Coppens schreef het
boek Suzanne en Edouard Manet.
Ton van Kempen & Nicoline van de Beek schreven het
boek Madame Manet.

Misterioso, de geheimzinnige dood ontrafeld

Vanaf 2022 spelen Oihana & Lineke een geheimzinnig nieuw programma! Aan de hand van 6 componisten duiken de musici in de raadselen, die er zijn rond de dood van diverse componisten. Kwamen zij allemaal vredig aan hun einde of is van sommigen de dood nog altijd met mysteries omgeven?
De Franse componist Charles-Valentin Alkan bijvoorbeeld, goede vriend van Liszt en Chopin, overlijdt in 1888 nadat hij bedolven wordt onder een boekenkast. En wat te denken van zijn landgenoot Ernest Chausson? Hij overlijdt 11 jaar later, in 1899, na een fatale fietstocht.
De Spaanse componist Enrique Granados overlijdt in 1916 als hij met een boot op Het Kanaal vaart. De boot wordt door een Duitse onderzeeër aangevallen, ergens tussen Folkestone en Dieppe. Hij en zijn vrouw overleven deze ramp niet. De dood van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski in 1893, is tot op de dag van vandaag nog altijd in nevelen gehuld. Overleed hij nu aan cholera of was het toch zelfmoord?
De componisten Jean-Marie Leclair en Anton Webern overlijden respectievelijk door fatale messteken in hun rug (in 1764) en het roken van een sigaar (1945). Waarom hen dit fataal wordt, zullen Oihana en Lineke allemaal in dit geheimzinnige programma toelichten.

CD 'Quarant(ain)e'.jpg
40 Klein bestand-2285.jpg
La%20Lecture%20-%20afbeelding_edited.jpg
La Lecture, Theater Naarden.jpg
Oihana en Lineke zwartwit.jpg