top of page

CD 'Quarant(ain)e'

"Schitterend verstilde muziek." - Peter van der Lint gaf onze CD 4 sterren in 'Trouw'

"Opvallend is het prachtige samenspel van de twee musici." - Roel Sikkema in het 'Nederlands Dagblad'

"On entendra avec plaisirs des pages rares, interprétées avec talent et engagement" -
Frans tijdschrift 'Classica'

In februari 2021 namen we onze tweede CD 'Quarant(ain)e' op bij het Belgische label Et'cetera. De opnamelocatie was de prachtige voormalige kerk 'Muziekhaven' in Zaandam. De CD werd op 27 juni feestelijk gepresenteerd in de St. Aegtenkapel in Amersfoort. Inmiddels is er wereldwijde aandacht voor de CD: hij wordt gedraaid op diverse internationale Radiozenders, o.a. in Zweden en Australië en diverse internationale muziektijdschriften schreven lovende recensies.

Op de CD staat het programma ‘Ongeveertig-Quarant(ain)e’. Oihana en Lineke werden in het voorjaar van 2021 allebei in dezelfde week 40! Met dit programma staan ze stil bij hoe het leven van componisten er rond diezelfde leeftijd uitzag. Hadden ze kinderen, waren ze getrouwd, welke muziek schreven ze rond die leeftijd? 

 

Quarantaine? Dit Franse woord heeft van oorsprong betrekking op een periode van veertig dagen. Dit leenwoord, dat rond 1650 zijn intrede deed in onze taal, is afgeleid van het Franse telwoord quarante (veertig) en betekent in essentie een periode van veertig dagen. Behalve de herkomst van het getal 'veertig' is het nu toepasselijk op hoe musici in de corona-jaren 'opgesloten' zaten: musici konden toen veel minder concerten geven, maar gelukkig dus wel mooie opnames maken!

Hoe divers het leven van iedereen er rond hun 40e levensjaar uit kan zien, belichten Oihana & Lineke op de CD aan de hand van muziek van Frank Bridge, Cécile Chaminade, Camille Saint-Saëns en Ottorino Respighi. De musici zochten muziek uit uit de periode dat de componist(e) zelf rond de 40 jaar oud was. Welke muziek schreven ze toen? Hoe zag zijn/haar leven er toen uit? De ene componist is gelukkig getrouwd, de ander maakt zich juist ernstige zorgen over angstige gebeurtenissen in de wereld, terwijl weer een ander te maken heeft met depressies. Hoe verhoudt zich dat tot het leven en de wereld van ons, in het hier en nu?

Daarnaast verlenen de Maastrichtse dichter Wiel Kusters en de Baskische dichteres Erika Lagoma hun medewerking aan de CD! Twee dichters die wonen en werken vanuit de plaatsen waar Lineke en Oihana ongeveertig jaar geleden geboren werden.

(Deze CD wordt mede mogelijk gemaakt door Harry Otten Management bv)
 

bottom of page