top of page

Biografie

Oihana & Lineke
La Lecture CD presentatie Zaltbommel 05-

"Schitterend verstilde muziek."
Peter van der Lint gaf onze CD 'Quarant(ain)e' 4 sterren in 'Trouw'

De van origine Spaanse celliste 
Oihana Aristizabal Puga en pianiste Lineke Lever werken al jaren samen als duo. Zij zijn veelgevraagde kamermuziekspelers. Ze verkennen als duo altijd weer de grenzen om bijzondere programma’s samen te stellen. De afgelopen jaren hebben ze o.a. programma’s gemaakt over Jeroen Bosch (herdenkingsjaar 2016), over (het einde van) de Eerste Wereldoorlog (herdenkingsjaar 2018) en over Suzanne Leenhoff, pianiste én de Nederlandse vrouw van kunstenaar Edouard Manet (2020-2023).  Hun nieuwste programma Frieda! spelen zij sinds het najaar van 2023 in de theaters en concertzalen.
Oihana & Lineke hebben samengewerkt met o.a. dansers, acteurs, schrijvers en vertellers. 
Tevens werken ze samen met musici van De Nationale Opera, Opera Zuid, het Radio Filharmonisch Orkest en Sinfonietta Amsterdam.

Oihana Aristizabal Puga en Lineke Lever willen in hun programma's altijd muziek in een breder kader plaatsen om zo hun publiek mee te nemen in de tijd waarin de muziek gecomponeerd is.

In maart 2020 verscheen hun CD 'La Lecture', opgenomen door het label TRPTK. Dit bleef niet onopgemerkt. Ze werden o.a. veelvuldig uitgenodigd door diverse programma's op Radio 4 en vele lovende recensies volgden.
In mei 2021 verscheen hun 
CD 'Quarant(ain)e', opgenomen door het label Et'cetera. De CD werd wereldwijd opgemerkt en o.a. gedraaid op de radio in Australië en Zweden. O.a. dagblad Trouw gaf 4 sterren voor dit album.

Oihana en Lineke zijn (inter)nationaal veelgevraagde musici en veelvuldig te gast op NPO Klassiek.

Oihana Aristizabal Puga

Celliste Oihana Aristizabal Puga begon op haar tiende met celloles bij Riccardo Scianmarella en studeerde cum laude af aan het Pablo Sarasate Conservatorium in Pamplona, Spanje bij Pilar Huici en Riccardo Scianmarella. Daarnaast studeerde ze kamermuziek bij Eva Pereda Ansa. In 2002 startte zij in Nederland haar studie aan het Utrechts Conservatorium waar ze in 2005 haar Bachelor of Music behaalde bij Ran Varon. In 2007 is zij afgestudeerd als Uitvoerend Musicus aan het Rotterdams Conservatorium bij cellist Jeroen den Herder. 

 

Oihana volgde verschillende masterclasses bij onder meer Marcio Carneiro, Elias Arizcuren, Shmuel Magen, Vladimir Perlin, Pieter Wispelweij en Alexander Rudin. 

Ze trad regelmatig op met het Enara Pianotrio in Nederland en in Spanje. Daarnaast is zij sinds 2007 celliste bij het Cello Octet Amsterdam, voorheen Conjunto Iberico, waarmee ze tournees maakt door Europa, de VS en het Midden Oosten. Ze heeft met diverse componisten samengewerkt, waaronder Arvo Pärt, Theo Loevendie, Jose Maria Sanchez Verdu en Gabriel Erkorek. Oihana heeft tevens met bijzondere Nederlandse artiesten samengewerkt, zoals Hadewych Minis, Izaline Calister en Conny Jansen Danst. Met Cello Octet Amsterdam nam Oihana ook diverse CD's op, waaronder de alom geprezen versie van 'Canto Ostinato' van Simeon ten Holt.

Oihana speelt regelmatig met verschillende orkesten in Nederland en Spanje. 

Oihana bespeelt een cello van Alfredo Gianotti uit 1983.

Lineke Lever

Pianiste Lineke Lever voltooide in 2007 cum laude haar Masterstudie bij pianist David Kuyken. Daarna deed zij nog een specialisatie Liedbegeleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Op jonge leeftijd maakte Lineke haar radiodebuut in het programma 'Viertakt' van de Avro. Lineke werkte in 2014 mee aan een cd met Nocturnes van Chopin, uitgebracht bij Excellent Recordings. In oktober 2022 verscheen haar solo-CD met werken van Reynaldo Hahn, uitgegeven bij Uitgeverij IJzer, in combinatie met de Nederlandse vertaling van 'Lusten en Dagen' van Marcel Proust.
 

Samen met saxofoniste Aubrey Snell vormt Lineke het succesvolle Arte Duo, een van de meest toonaangevende piano- en saxofoonduo’s van dit moment. Het Arte Duo bestaat al sinds 2002 en speelt op alle belangrijke podia van het land. In maart 2006 debuteerden zij op radio 4. De afgelopen jaren brachten zij 2 zeer goed ontvangen CD’s uit. Zij brachten o.a. via 'De Suite' diverse composities in wereldpremière.

Lineke is een veelgevraagd liedbegeleidster. Zij specialiseerde zich aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in liedbegeleiding. Zij volgde liedmasterclasses bij Elly Ameling, Jard van Nes, Christianne Stotijn, Julius Drake, Anne Sofie von Otter, Dietrich Henschel, Markus Hadulla, Meinard Kraak, Rudolf Jansen, Udo Reinemann en Richard Egarr. Zij geeft liedrecitals in binnen- en buitenland. Lineke werkt o.a. met sopranen Tamar Niamut en Henriette Feith, tenor Jeroen de Vaal en vocaal kwartet BrinCQ.  Lineke heeft ook de muzikale leiding over een mannenkoor en maakt daarnaast deel uit van het fusion-ensemble Hark! en Co.

Naast haar piano-opleiding voltooide Lineke ook een studie Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht. In 2007 studeerde zij af met een onderzoek naar de samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse componisten en dichters. 

Meer info: www.linekelever.nl

bottom of page