Biografie

De van origine Spaanse celliste Oihana Aristizabal Puga en pianiste Lineke Lever werken al jaren samen als duo. Zij zijn veelgevraagde kamermuziekspelers. Ze verkennen als duo altijd weer de grenzen om bijzondere programma’s samen te stellen. De afgelopen jaren hebben ze o.a. programma’s gemaakt over Jeroen Bosch (herdenkingsjaar 2016) en over (het einde van) de Eerste Wereldoorlog, in samenwerking met een historica. Daarnaast hebben ze samengewerkt met o.a. dansers, acteurs en vertellers. Tevens werken ze samen met musici van De Nationale Opera, Opera Zuid, het Radio Filharmonisch Orkest en Sinfonietta Amsterdam.

Oihana Aristizabal Puga en Lineke Lever willen in hun programma's altijd muziek in een breder kader plaatsen om zo hun publiek mee te nemen in de tijd waarin de muziek gecomponeerd is.
 

Vanaf dit seizoen spelen Oihana en Lineke het programma over de Nederlandse pianiste & zangeres ‘Suzanne Manet-Leenhoff’, de vrouw van de beroemde schilder Edouard Manet. In maart 2020 verscheen van dit programma de CD 'La Lecture', opgenomen door het label TRPTK. Dit bleef niet onopgemerkt. Ze werden o.a. veelvuldig uitgenodigd door diverse programma's op Radio 4.

Oihana en Lineke spelen hun programma's door heel Nederland en zijn veelvuldig te gast op Radio 4.

Oihana Aristizabal Puga

Celliste Oihana Aristizabal Puga begon op haar tiende met celloles bij Riccardo Scianmarella en studeerde cum laude af aan het Pablo Sarasate Conservatorium in Pamplona, Spanje bij Pilar Huici en Riccardo Scianmarella. Daarnaast studeerde ze kamermuziek bij Eva Pereda Ansa. In 2002 startte zij in Nederland haar studie aan het Utrechts Conservatorium waar ze in 2005 haar Bachelor of Music behaalde bij Ran Varon. In 2007 is zij afgestudeerd als Uitvoerend Musicus aan het Rotterdams Conservatorium bij cellist Jeroen den Herder. 

 

Oihana volgde verschillende masterclasses bij onder meer Marcio Carneiro, Elias Arizcuren, Shmuel Magen, Vladimir Perlin, Pieter Wispelweij en Alexander Rudin. 

Ze trad regelmatig op met het Enara Pianotrio in Nederland en in Spanje. Daarnaast is zij sinds 2007 celliste bij het Cello Octet Amsterdam, voorheen Conjunto Iberico, waarmee ze tournees maakt door Europa, de VS en het Midden Oosten. Ze heeft met diverse componisten samengewerkt, waaronder Arvo Pärt, Theo Loevendie, Jose Maria Sanchez Verdu en Gabriel Erkorek. Oihana heeft tevens met bijzondere Nederlandse artiesten samengewerkt, zoals Hadewych Minis, Izaline Calister en Conny Jansen Danst. Met Cello Octet Amsterdam nam Oihana ook diverse cd's op, waaronder de alom geprezen versie van 'Canto Ostinato' van Simeon ten Holt.

Oihana speelt regelmatig met verschillende orkesten in Nederland en Spanje. 

Oihana bespeelt een cello van Alfredo Gianotti uit 1983.

Lineke Lever

Pianiste Lineke Lever voltooide in 2007 cum laude haar Masterstudie aan het Utrechts Conservatorium bij pianist David Kuyken. Daarna studeerde zij nog een jaar lang een specialisatie Liedbegeleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Op jonge leeftijd maakte Lineke haar radiodebuut in het programma 'Viertakt' van de Avro. Lineke werkte in 2014 mee aan een cd met Nocturnes van Chopin, uitgebracht bij Excellent Recordings.
 

Samen met saxofoniste Aubrey Snell vormt Lineke het succesvolle Arte Duo, een van de meest toonaangevende piano- en saxofoonduo’s van dit moment. Het Arte Duo bestaat al 19 jaar en speelt o.a. in Het Concertgebouw, Muziekcentrum Vredenburg en het Muziekgebouw aan ‘t IJ. In maart 2006 debuteerden zij op radio 4. De afgelopen jaren brachten zij 2 zeer goed ontvangen CD’s uit.

Lineke is een veelgevraagd liedbegeleidster. Zij specialiseerde zich aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in liedbegeleiding. Zij volgde liedmasterclasses bij Elly Ameling, Jard van Nes, Christianne Stotijn, Julius Drake, Anne Sofie von Otter, Dietrich Henschel, Markus Hadulla, Meinard Kraak, Rudolf Jansen, Udo Reinemann en Richard Egarr. Zij geeft liedrecitals in o.a. TivoliVredenburg in Utrecht, De Oosterpoort in Groningen, Muziekgebouw Eindhoven, maar ook in België. Lineke vormt het Trio Levani met sopraan Tamar Niamut en tenor Jeroen de Vaal. Als trio geven zij diverse concerten. Zij waren o.a. te horen op Radio 4, in Theater aan de Parade in Den Bosch, Muziekgebouw Eindhoven, Theater De Nieuwe Regentes in Den Haag, CC Amstel en in concerten voor Opera Zuid. Zij maken daarnaast hun eigen kameropera’s. 

Naast haar opleiding piano aan het Utrechts Conservatorium voltooide Lineke een studie Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht. In 2007 studeerde zij af met een onderzoek naar de samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse componisten en dichters.

Meer info: www.linekelever.nl

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2018 Cello Piano Duo, cellopiano81@gmail.com. Fotografie: terhorstfoto.nl