top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverOihana & Lineke

Vertelconcert Oorlog en Vrede, 100 jaar na de Eerste Wereldoorlog.


“Wow, ik hoor hier wel zowat de kanonnen bulderen.”, presentatrice Annemieke Bosman op Radio 4.


De Spaanse celliste Oihana Aristizabal Puga & pianiste Lineke Lever werken regelmatig samen. In het jaar 2018 hebben we een bijzonder programma samengesteld rondom (het einde van) de Eerste Wereldoorlog, precies 100 jaar eerder. Historica & zangeres Rosalinde Nierop werkt mee aan dit vertelconcert om de muziek in (kunst)historisch perspectief te plaatsen om daarmee een breder kader te schetsen.


Er zijn veel componisten die (noodgedwongen) door de Grote Oorlog (en de daarna verkregen vrede) beïnvloed zijn in hun componeren. Celliste Oihana Aristizabal Puga en pianiste Lineke Lever spelen muziek van o.a. de Britse Frank Bridge, de Nederlandse Henriette Bosmans, de Tsjechisch-Duitse Erwin Schulhoff, de Oostenrijker Fritz Kreisler, de Fransman Claude Debussy en de Italiaan Ottorino Respighi om daarmee de diverse kanten (landen) van de Eerste Wereldoorlog te belichten. Alle componisten, uit de diverse landen, hebben zich in meer of mindere mate door deze oorlog laten beïnvloeden.

Historica Rosalinde Nierop zal de muziek toelichten en meer uitleg geven over de historische context. Daarnaast laat zij de luisteraars beelden zien van andere kunststromingen uit die tijd om zo de invloed van de oorlog, en de verkregen vrede in 1918, toe te lichten op de diverse kunstuitingen uit die tijd.


Geïnteresseerd? Dit programma is goed te combineren met andere activiteiten rondom het thema ‘Eerste Wereldoorlog’. Daarnaast is het te spelen als concert in een concertserie, als educatief programma voor middelbare scholieren of als verdiepende (concert)lezing voor diverse gezelschappen. Neemt u gerust contact met mij op.


Reacties

“Wow, ik hoor hier wel zowat de kanonnen bulderen.”, presentatrice Annemieke Bosman op Radio 4.


“Een mooi concert dat een goed beeld geeft van het effect van de Eerste Wereldoorlog op kunstenaars. Indrukwekkend gespeeld, verteld en gezongen.”

“Wat een gewèldige Musiciennes zijn dat!!”


“Dit programma geeft heel goed de idiotie van een ‘wereld in oorlog’ weer.”


Speellijst 6 okt – Westergasfabriek, Amsterdam 18 okt – Fulcotheater, IJsselstein 25 okt – Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven 28 okt – Theaterhuis Amalia, Den Haag 29 okt – Opium op Radio 4 3 nov – Museum IJsselstein 18 nov – Huis Kernhem, Ede 25 nov – Theater Branoul, Den Haag

Oorlog & Vrede, foto: terhorstfoto.nl

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page