We gaan 2 nieuwe programma's spelen! Natuurlijk blijven we ook ons programma 'La Lecture' in 2021-2022 nog spelen. Lees hieronder meer over onze nieuwe programma's:
Ongeveertig-Quarant(ain)e, wij vieren feest!
Vanaf januari 2021 spelen we ons feestelijke programma ‘Ongeveertig-Quarant(ain)e’. We worden namelijk allebei in het voorjaar van 2021 in dezelfde week 40! Met dit programma staan we stil bij hoe het leven van componisten er rond diezelfde leeftijd uitzag. Hadden ze kinderen, waren ze getrouwd, welke muziek schreven ze rond die leeftijd? We vieren met dit programma een heel jaar lang feest! Viert u het mee? Hoe divers het leven van iedereen er uit kan zien, belichten we aan de hand van muziek van Frank Bridge, Cécile Chaminade, Camille Saint-Saëns, Max Bruch en Ottorino Respighi. We zochten muziek uit uit de periode dat de componist(e) zelf rond de 40 jaar oud was. Welke muziek schreven ze toen? Hoe zag zijn/haar leven er toen uit? De ene componist is gelukkig getrouwd, de ander maakt zich juist ernstige zorgen over angstige gebeurtenissen in de wereld, terwijl weer een ander te maken heeft met depressies. Hoe verhoudt zich dat tot het leven en de wereld van ons, in het hier en nu? Ontdek het allemaal in dit bijzondere, feestelijke programma!
Mysterioso, de geheimzinnige dood ontrafeld
Vanaf 2022 spelen we ook een geheimzinnig nieuw programma! Aan de hand van 6 componisten duiken we in de raadselen, die er zijn rond de dood van diverse componisten. Kwamen zij allemaal vredig aan hun einde of is van sommigen de dood nog altijd met mysteries omgeven? De Franse componist Charles-Valentin Alkan bijvoorbeeld, goede vriend van Liszt en Chopin, overlijdt in 1888 nadat hij bedolven wordt onder een boekenkast. En wat te denken van zijn landgenoot Ernest Chausson? Hij overlijdt 11 jaar later, in 1899, na een fatale fietstocht. De Spaanse componist Enrique Granados overlijdt in 1916 als hij met een boot op Het Kanaal vaart. De boot wordt door een Duitse onderzeeër aangevallen, ergens tussen Folkestone en Dieppe. Hij en zijn vrouw overleven deze ramp niet. De dood van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski in 1893, is tot op de dag van vandaag nog altijd in nevelen gehuld. Overleed hij nu aan cholera of was het toch zelfmoord? De componisten Jean-Marie Leclair en Anton Webern overlijden respectievelijk door fatale messteken in hun rug (in 1764) en het roken van een sigaar (1945). Waarom hen dit fataal wordt, zullen we allemaal in dit geheimzinnige programma toelichten.
Comments