top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverOihana & Lineke

Nieuw programma: Suzanne Manet

Bijgewerkt op: 26 apr. 2019In het seizoen 2019-2020 gaat ons nieuwe programma in première! In dit programma gaan we dieper in op het leven van pianiste & zangeres Suzanne Manet-Leenhoff (Delft, 30 oktober 1829 - Parijs, 8 maart 1906). Zij was de echtgenote van de beroemde, franse schilder Édouard Manet. Suzanne groeide op in Zaltbommel, in een artistieke familie. 

Volgens diverse bronnen zou pianist/componist Franz Liszt Suzanne hebben geadviseerd om een pianostudie in Parijs te volgen. Aan het eind van de jaren 1840 vertrok Suzanne met haar moeder, broers en zussen naar Parijs, waar haar oma woonde. Daar gaf zij o.a. les aan de broers Manet. Suzanne en Édouard trouwden op 28 oktober 1863 in Zaltbommel. Zij woonden samen met haar zoon Léon en, later ook, Manets moeder in Parijs, waar de twee vrouwen een wekelijkse ‘muziek’salon organiseerden. Daar kwamen veel bevriende kunstenaars als Offenbach, Baudelaire, Monet, Renoir, Degas, Zola en Verlaine regelmatig naartoe. De componist Chabrier droeg zelfs een ‘Impromptu’ aan haar op en De Banville en Mallarmé wijden gedichten aan haar.

Oihana & Lineke spelen in dit programma muziek van o.a. Franz Liszt, Jacques Offenbach, Richard Wagner, Frederyk Chopin, Carolus Leenhoff en Gustave-Adolphe Koëlla. We zullen het programma van toelichting voorzien en afbeeldingen van schilderijen van Manet tonen.

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page